Silicon och siliconer i hudvård och skönhetsprodukter. Koreansk hudvård K-beauty Sverige

Silicon & siliconer i Koreansk hudvård och skönhetsprodukter över hela världen

Silicon används flitigt i en mängd hudvårds och hårvårds produkter, ja inom hela skönhets industrin. Silicon är inte farligt och det finns inga tydliga undersökningar som bevisar att siliconer skulle försämra hudproblem eller orsaka t ex breakouts.

Vad är silicon?

Silicon är ett ämne som härstammar från kisel (vanlig sand är t ex en kiseldioxid). Kisel är ett grundämne som finns i över 90% av de mineraler som utgör jordskorpan. Silicon binder vatten på ett särskilt sätt och känns silkigt och glatt på huden. Silicon formar en genomtränglig barriär vilket förklarar varför silikoner sällan känns tunga eller tjocka på huden.

Hur fungerar siliconer i Koreansk hudvård?

Siliconer används flitigt inom hudvård både i Europa och i Korea. Silicon formar en skyddande barriär samtidigt som den känns tunn och lätt på huden. Siliconer används ofta inom hudvård för att “fylla igen” rynkor och linjer och ge intrycket av en yngre, fyllig hud, perfekt för t ex foundation och primers. Silicon ger även en silkeslen, mjuk känsla på huden vid applicering.

Siliconer absorberas inte in i huden utan stannar kvar vid hudens yta. Siliconer fungerar ofta som en “bärare” och släpper igenom de verksamma ingredienserna i din hudvård, de ämnen som absorberas ner i huden. Vissa menar att silicon inte täpper igen porerna eftersom siliconer har så stora molekyler med mellanrum emellan. Tänkt dig som ett nät ungefär. Andra menar att siliconer visst han täppa igen porer och orsaka break outs. 

Cyclomethicone, en av de vanligaste siliconerna inom hudvård & hårvård. Cyclomethicone avdunstar efter applicering och fungerar mest som en bärare av andra verksamma ingredienser.

Silicon fungerar ofta som bärare till andra verksamma ämnen i din hudvård. De formar en skyddande barriär på huden, är mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddar huden mot uttorkning. Siliconer kan ge lätt irritation på väldigt känslig hud i form av rödhet och torrhet, trots att vissa menar att silicon är extra lämplig för just känslig hud. Det råder lite delade meningar.

Vanliga siliconer inom skönhetsvård

– I hudvård är silicon vanligt förekommande i t ex serum och fuktgivande produkter.
I makeup finns det ofta silicon i t ex primers och flytande foundation.
– I hårprodukter är silicon vanligt i både balsam, inpackningar & leave in produkter. Även i anti-frizz produkter eller produkter som gör håret glansigt.

Om du hittar något av dessa namn i innehållsförteckningen på din hårvård eller hudvård så innehåller produkten silicon. Slutar ofta på “cone”. Här är några av de vanligaste siliconerna inom skönhetsindustrin:

  • Methicone
  • Dimethicone
  • Dimethicone copolyol
  • Cyclomethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Cyclohexasiloxane
  • Phenyl trimethicone
  • Amodimethicone

Olika typer av Silicon slutar ofta på bokstäverna “cone”. Sök information på nätet, t ex på CosDNA hemsida om du vill ta reda på mer om vissa ämnen som t ex siliconer i din hudvård.

Spread the word, dela gärna
Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rekommenderat!

Visa fler recensioner »

Shopping

Visa alla produkter »