10 stegs hudvårdsrutin från Korea. K-beauty Sverige.

Koreansk 10 stegs hudvårdsrutin

En koreansk hudvårdsrutin kan innehålla 5 steg, eller 12, eller 15. Allt beror på vad din hud har för behov och vad du vill åstadkomma med din hudvård.

Om du är intresserad av Koreansk hudvård och den brömda 10 stegs hudvårds rutinen, så testa några av stegen med dina nuvarande hudprodukter, eller komplettera din nuvarande hudvård med något som fattas. Du behöver inte handla produkter från Korea för att prova en 10 stegs hudvårdsrutin. Den Koreanska hudvårdsrutinen går ut på att applicera flera produkter i lager ovanpå varandra. Här kommer information om de 10 grund stegen i en Koreansk hudvårdsrutin. Man behöver inte göra alla steg för att åstadkomma en bra hådvårdsrutin. Allt är individuellt. Se listan som en guide.

Om du är intresserad av Koreansk hudvård men inte vet var du ska börja, så finns en lista på de populäraste märkena i Korea, bestellers och Koreanska prisvinnare här.

Koreansk 10 stegs hudvårdsrutin

1. Dubbel rengöring s k double cleansing

S k dubbel rengöring eller double cleansing är en av grundstenarna inom Koreansk hudvård. Börja med en oljebaserade ansiktsrengöring som löser upp och tar bort det mesta av smuts och smink. Avsluta med en vattenbaserad ansikts-rengöring som tar bort de sista resterna av smuts och olja. Här kan man även använda en rengöringsapparat typ Clarisonic eller Foreo Luna.

2. Exfoliator / peeling

Exfoliering gör man ca 1-3ggr/v med skrubbande peeling eller kemisk peeling som rengör på djupet och tar bort döda hudceller.

3. Toner / ansiktsvatten

En koreansk toner är inte riktigt samma sak som man är van vid i Europa. En koreansk toner används för att återställa PH balansen i huden efter rengöring och förbereda huden för kommande vårdande och återfuktande produkter. Innehåller sällan alkohol och klappas ofta in i huden med händerna.

4. Essence

Essence ser ut som ansiktsvatten men är mer närande och hudvårdande än en toner. Essence klappas in i huden med händerna. Vissa essence s k first treatment essence kan användas istället för toner, dvs som första steg direkt efter rengöring.

5. Treatments, Serum och ampuller

Serum och ampuller är koncentrerad hudvård som förstärker effekten av krämer och moisturizers. 2-3 droppar räcker oftast. Till steg 5 hör även special treatments som pore minimizers eller C-vitamin serum, och vissa AHA och BHA produkter. Ordningen för produkterna är:
1 treatment
2 AHA/BHA
3 ampoule
4 serum

6. Sheet masks / ansiktsmasker

Korea är känt för sina sheet masker som finns i mängder av olika varianter och hud behov. Sheet masks används ungefär 1-3 ggr/vecka under 10-20 minuter. Till detta steg hör också rena ansikts oljor t ex arganolja eller jojoba olja. Hit hör även s k emulsions, en lättare typ av fuktkräm / moisturizer som används i kvällsrutinen.

7. Ögonkräm

Ögonkrämer i Korea fungerar precis som i Sverige. Ögonkrämer är anpassade för den tunna huden runt ögonen och används dagligen.

8. Dagkräm, Nattkräm och lotions

Avsluta med en återfuktande ansiktskräm för dag eller natt. Hit hör även lotion som är en lättare typ av ansiktskräm och kan användas dagtid.

9. Sleep pack / sleep mask / sovmask

En sovmask, eller sleep pack är typiskt i Korea, och används 1 eller flera gånger i veckan för att ”låsa in” alla krämer och serum under natten. En sleep mask sjunker in i huden som ett skyddande lager och tvättas av på morgonen under morgon-rutinen.

10. Sunscreen / solskydd SPF

I Korea är sunscreen eller SPF ett måste dagtid. SPF ingår därför alltid i en Koreansk hudvårdsrutin på morgonen.

 

Om du är osäker på i vilken ordning du ska applicera hudvårds produkter så är en bra tumregel alltid tunnast först och tjockast sist. Här finns en guide på populära märken och produkter från Korea.